Grčija – otok Krf

ANTIČNI POLJUB, KI ME JE SPREMENIL

Prvega ne pozabiš nikoli. Klišejski rek, v katerem je nekaj resnice. Določenih trenutkov v življenju ne pozabiš nikoli. Prva zmaga, prvi poraz, prvo potovanje, prvi poljub. Se vi spomnite svojega prvega poljuba? Tistega res pravega prvega poljuba, ki vas je pretresel, šokiral, prestrašil in dvignil do neba? Četudi si tega ne upate povedati na glas, je odgovor najbrž pritrdilen. Takšni trenutki so tisto za kar živimo in tisto, kar nas spreminja. Mene je moje prvo srečanje z Grčijo in grško Antiko spremenilo. Na boljše? O tem naj sodijo drugi. Vem pa, da mi je pogled v zgodovino odprl drugačen pogled na prihodnost. Grčija, zibelka demokracije in dežela mnogoterih zgodb je bila prva destinacija, ki sem jo raziskoval samostojno; brez staršev in v družbi dobrih prijateljev. Ko sem stopal po poteh, kjer je nekdaj jezdil Ahil, kjer je Fedipij pretekel prvi Maraton in kjer je nekoč »blodil« slavni Odisej, sem se prvič počutil zares svobodno. V deželi, kjer sem v večernem vrvežu na atenski Plaki v trenutku »izgubil« svoje prijatelje in, kjer sem s temi istimi prijatelji ob ognju in zvokih kitare preživljal večer na eni izmed najlepših plaž jonskega morja se zdi, kot da čas ne obstaja. Zdi se, da je kljub nenehnemu razvoju duh Antike še vedno prisoten. Včasih kar čakam, da bo mimo taverne na Peloponezu, kjer uživam v fantastični grški kulinariki, prikorakal Leonidas s svojo vojsko tristotih; na poti proti Termopilam, kjer se bo soočil s Perzijci. Takšnega »občutka« se v Grčiji preprosto nalezeš. In se mu prepustiš. Kasneje se zato tja vračaš. 

Ko sem se prvič vrnil iz Grčije, sem v sebi čutil drugačnost. Doživel sem nekaj, kar me je pretreslo, šokiralo, prestrašilo in hkrati dvignilo do neba. Doživel sem svoj novi prvi poljub. Poljub Antike. 

Prvega ne pozabiš nikoli.

GRČIJA ZA MATURANTE

Naša grška pravljica se tako kot vse druge začne že na odhodu. Pot do Ancone, kjer se vkrcamo na ladjo, ki nas dostavi do Grčije, mine v trenutku. Vsi popolnoma neučakano pričakujemo prvi žur na ladji in srečanje z ostalimi maturanti. Ko končno prispemo na ladjo se takoj začnejo prve maturantske romance, avanture ter prvi žur, ki poteka kar na glavnem krovu ladje. Kmalu ob zvokih poletnih ritmov odplujemo v sončni zahod. Tja, kjer nas čaka tisto, o čemer smo do tedaj zgolj sanjali. Noč je vedno divja, spanja skoraj da ni, saj vsi komaj čakamo na pozdrav grškega sonca. Zadnje milje na morju so prav neverjetne. Vsi smo na preži in čakamo, da začutimo kako se ladja ustavi in vkrca. Odprtje vrat ladje … vstop v raj! Trenutek, ko Slovenci zasedemo otok Krf!

Takrat naše in vaše sanje postanejo resničnost. Največji in za mnoge najlepši jonski otok nas pozdravi v vsej svoji veličini. Rajske plaže z belim peskom ali visokimi klifi, pa staro »beneško« mesto Krf in diskoteke, ki se lahko primerjajo s slavno Ibizo. Tukaj realnost ne obstaja; vsi smo del pravljice, del sanj, ki se uresničujejo in nas zapeljujejo. Čez dan zabave ne manjka; prav tako je ponoči. Najprej je tudi originalna in ekskluzivna lokacija na našem maturancu, Golden Fox. Lokal, ki stoji na vrhu pečine. Tam poteka najhujši in najlepoši »Pool party« vaših življenj. Poleg žura z nepozabno kuliso tamkajšnja restavracija slovi po neverjetni hrani… mmm, res okusen gyros in palačinke za sladico. Po žuru, seveda. 😉 Če govorimo o žurerskem Golden Foxu, ne smemo pozabiti na Paleokastritso. Spet ena naših originalnih in eksluzivnih lokacij, ki ti v prvih trenutkih vzame dih. Plaža, ki sta jo izklesala veter in plima. Visoki klifi in kristalno čista voda z podvodnimi izviri sladke vode. Mitsko. To je popoldne, ko si ponovno napolnimo baterije ob sproščujočih zvokih elektronske glasbe in toplih sočnih žarkih. Te baterija nam še kako prav pridejo v naslednjih dneh; prvič že na sanjskem »boat party-ju«, kjer se »prelevimo« v pirate in odkrivamo sanjske plaže Krfa in manjših otočkov v bližini. Sinje modra voda in bel pesek; pred nami pa sončni zahod. Ti prizori raznežijo še najbolj »trdne« fante. Za zaključek pa zabava na ladji, zasidrani na odprtem morju, pod staro krfsko trdnjavo. Boljšega uvoda v večer si je težko predstavljati. 

Ponoči se premaknemo v lokalne klube, v katerih zaradi manjše velikosti, vlada izredno zanimivo vzdušje. Vsi se počutijo eden drugemu blizu in so med seboj še bolj povezani. To je ta energija, ki se jo čuti le tukaj in le na maturantskem izletu. Kljub temu obstaja izjema, saj obiščemo tudi prav poseben klub; 54 Dreamy Nights. Ogromna kovinska stavba, v kateri vlada ozvočenje, kakršnega v Sloveniji ni. Tukaj se vsi s prstom dotaknemo nebes, saj nas glasba popelje nekam drugam. Ob odprti strehi in nekaterih najboljših DJ-jih s svetovne glasbene scene nas objame ekstaza zabave, ki traja do jutra.  

54 Dreamy Nights.

Ker pa smo seveda v Grčiji, ne gre pozabiti njihove kulture in zgodovine; spodobi se, da se poleg dnevnih izletov in ogledov, zvečer dotaknemo še »zabavnega« dela grške zgodovine in doživimo tisto, kar so nekdaj doživljali grški bogovi na Olimpu, kjer so ob nektarju in ambroziji prirejali najbolj razpite zabave v Antični Grčiji. Na večer, ko se v grške bogove spremenimo kar sami, se oblečemo v toge in lokalne Grke spomnimo na njihove korenine. Ob vseh (boljših in slabših) kreacijah naših tog, ta večer začudenja ne manjka, niti s strani Grkov, niti z naše. 🙂 Večer, ko grški kulturi dokončno odpremo svoja srca pa je t.i. »Grški večer.« Tradicionalna grška kulinarika z dodatkom plesa ter tipično grško glasbo. Z Grki spijemo kozarec njihovega vina, nakar skupaj zaplešemo znameniti »Sirtaki«, takoj za njim pa še nam bolj znano »Užičko kolo«. Za večino je to najnapornejših nekaj ur celotnega tedna. Zakaj? Ugotovite na maturantskem izletu 😉

Matic G.