Uskladitev cen maturantskih aranžmajev

VPLIV PODRAŽITEV ENERGENTOV NA CENOVNO POLITIKO TURISTIČNIH ARANŽMAJEV V SEZONI 2022: MONDIAL TRAVEL

 

Nestabilna geopolitična situacija na območju Evropske Unije in širše je v zadnjem obdobju rezultirala predvsem v znatnem dvigu cene goriva in drugih virov energije; tako za fizične osebe, kot poslovne uporabnike. Drastičen skok cen predvsem pogonskih goriv je zaradi posledične občutne podražitve predvsem transportnih storitev do neke mere destabiliziral tudi stanje na trgu ponudnikov turističnih aranžmajev; v panogi, ki se po obdobju omejenega poslovanja zaradi pandemije koronavirusa, še ni v celoti pobrala.

V največji turistični agenciji za mlade v Sloveniji – Collegium Mondial Travel, ki  vsako leto pod okriljem vodilne blagovne znamke na trgu maturantskih izletov za dijake slovenskih srednjih šol – Mondial Travel – na destinacije širom Evrope odpelje preko 5.000 slovenskih maturantov, smo vse potnike, ki potujejo na naše destinacije (pretežno v Grčijo) tekom poletja pred dnevi obvestili o uskladitvi cen za vse naše poletne maturantske aranžmaje; v višini 7,32% glede na prvotno ceno aranžmaja in 7,96% za vse aranžmaje z letalskim prevozom.

Večina dijakov slovenskih srednjih šol, ki na svoj maturantski izlet odhaja poleti, je za svojo destinacijo izbralo otok Krf, ki je tradicionalno že več kot 20 let najbolj priljubljena in najbolj številčno obiskana destinacija s strani slovenskih maturantov. V sklopu naše ponudbe lahko dijaki pri tipu prevoza na destinacijo izbirajo med kombinacijo avtobusnega in ladijskega prevoza ali prevozom z letalom. Transportne storitve predstavljajo približno tretjino stroška celotnega aranžmaja maturantskega izleta. Zaradi zaostritve geopolitične situacije v EU in širše ter drastične podražitve goriva in drugih virov energije je prav v povezavi s transportnimi storitvami prišlo do znatne podražitve le-teh v dobaviteljski verigi. Ko gre za organizacijo maturantskih potovanj v Grčijo se je cena transportnih storitev podražila za 28%,  v primerjavi z obdobjem zgolj nekaj mesecev pred tem. V skladu s tem so se občutno spremenili tudi stroški, povezani z maturantskimi aranžmaji za sezono 2022, zaradi česar smo v agenciji CMT d.o.o. sprejeli odločitev o enotnem dvigu cen za vse razpisne maturantske aranžmaje v Grčijo v sezoni 2022.

CMT si v skladu s Splošnimi pogoji poslovanja namreč pridržuje pravico do spremembe cen v skladu z Obligacijskim zakonikom (OZ) in Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot), zaradi sprememb v menjalnem tečaju, sprememb tarif in cen prevozov, sprememb cen goriva ali drugih virov energije, davkov, turističnih taks, letaliških in pristaniških pristojbin ipd. Povišanje cene se izračunava z enakim odstotkom, kot je prišlo do povečanja navedenih elementov izračuna cene. O morebitnih spremembah cen CMT potnika obvesti najkasneje 20 dni pred pričetkom potovanja, skupaj z izračunom spremembe cene povišanja.

Glede na ceno osnovnega aranžmaja večine naših maturantskih potovanj v Grčijo omenjena uskladitev cene za končno stranko pomeni strošek dodatnih cca. 30,00 – 35,00 eur / osebo.

V agenciji Collegium Mondial Travel verjamemo v kvaliteto izvedbe in zasledujemo najboljšo možno storitev za naše končne stranke – dijake in dijakinje slovenskih srednjih šol. Zavedamo se, da so splošne podražitve v zadnjem obdobju na žalost stalnica; turistična panoga pa tudi tokrat ni izjema. Vsem maturantom in maturantkam ter njihovim staršem se iskreno zahvaljujemo za izkazano zaupanje in predvsem razumevanje v dani situaciji. Obljubljamo, da bodo naši izleti tudi v letošnji sezoni izvedeni v skladu z visokimi standarni varnosti, kvalitete in profesionalnosti.

 

Ekipa Mondial Travel