Mondialov maturantski izlet

Sonce, rajske plaže, morje, čudovita narava, spoznavanje druge kulture, sprostitev, nova poznanstva, zabave, druženje s prijatelji in sošolci … Toliko asociacij za eno najbolj norih doživetij – maturan’ca! Mnogo stvari se zgodi le enkrat v življenju – enkrat se rodimo, enkrat smo stari 18 let in enkrat gremo na maturantski izlet. Navsezadnje enkrat živimo! Ravno zato so ti enkratni dogodki tako edinstveni in zagotovo nepozabni.

Levja vrata v Mikenah.

Na maturantski izlet pač moraš iti. Kdo izmed nas si namreč ne želi za teden dni oditi v neko drugo deželo, kjer s svojimi prijatelji spoznavaš drugačno okolje in kulturo, popolnoma brez skrbi ležiš na čudoviti plaži, »srkaš« sončne žarke, ob večerih pa se sprostiš na nepozabni zabavi.

Pravzaprav je lahko celoten maturantski izlet ena velika zabava, četudi gre za maturantsko ekskurzijo. Kdo je rekel, da se ne da združiti zabavnega s koristnim? Kaj bi lahko pričakovali boljšega, kot da se poleg uživanja s prijatelji naučiš še kaj novega. Zagotovo se ta zabava začne že takoj, ko maturanti stopijo na avtobus in se zavejo, da se njihova težko pričakovana pustolovščina začenja. Če ne drugače, se začne s pesmijo!

Tako in nič drugače ni bilo pri dijakih Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica. Kaj kmalu smo si izbrali himno maturan’ca! »Dižem sidro« je bila pesem, ki je vsak dan odzvanjala med nami. Da, tudi mi, bodoči maturanti smo »dvignili sidro« ter tako iz Ancone odpluli na strokovno maturantsko ekskurzijo v Grčijo. Že na ladji smo spoznali, da nas čaka nekaj norega. Naslednji dan smo se izkrcali v Patrasu, kjer smo vdihnili grški zrak in si rekli: »Zdaj pa zares!« Pot nas je najprej peljala proti Epidavrosu, kjer smo si ogledali največji antični amfiteater, tj. Dionizovo gledališče. Tam smo kot pravi gledalci preizkusili neverjetno akustiko ter se tako na lastne oči in ušesa prepričali o izjemni grški zapuščini. Nato smo se odpravili proti Mikenam, slavnemu mestu, v katero smo vstopili skozi znamenita Levja vrata in tako začutili pridih mogočne zgodovine – da ne bo ta le v šolskih učbenikih. Sprehodili smo se tudi čez Korintski prekop, nato pa se z avtobusom odpravili proti hotelu, kjer smo se po večerji na plaži spremenili v prave izdelovalce koktejlov! Skozi teden sta nas spremljala vodič in animatorka, ki sta torej že prvi dan v Grčiji poskrbela za zabavo, obilo smeha, pestro maturantsko ekskurzijo, organizirala sta različne igre ter nam odlično približala bogato zgodovino. 

Naslednje jutro smo se odpravili proti antični prestolnici, torej Atenam. Sprehodili smo se do Akropole, od koder smo imeli tudi razgled na to neskončno mesto. Fotografirali smo se pred stadionom Panathinaiko, zatem pa je sledila vožnja proti Delfom, kjer smo lahko občudovali Apolonov tempelj in ostalo okoliško zapuščino. Tudi ta dan ni šlo brez večerne zabave, ki bo za marsikoga ostala v lepem spominu.

Nato pa je, če smo iskreni, za mnoge prišel najboljši del maturantske ekskurzije. S trajektom smo se namreč naslednji dan odpeljali na Zakynthos. Ob prihodu sem smo si kaj hitro vsi privoščili osvežilen skok v morje ter se prepustili božanju sončnih žarkov in šumenju morja. Ker se je naš hotel nahajal na glavni ulici, ki je tako rekoč središče za mlade, je bilo vzdušje ves čas prežeto z mladostno energijo. Tukaj si človek res zaželi, da bi se čas ustavil! Toliko dogajanja na enem mestu – morje, klubi, trgovinice s spominki, posebna energija in seveda odlična grška kulinarika. V času bivanja v tem raju za mlade, smo tudi raziskovali otok. Pol dneva smo preživeli v slavnem Zalivu tihotapcev, kjer smo uživali na peščeni plaži ter se kopali v nebeško modrem morju. Človek je lahko prevzet že od same grške narave – vse te čudovite prelivajoče se barve morja, pa mogočni klifi in jame, ki jih je izdolblo morje … Ko pa k temu dodamo še različne tematske zabave, pa se počutimo izpopolnjeno! Na Zakynthosu sta nas namreč čakali dve nepozabni zabavi: Red love party, ko so rdeče majice preplavile gručo ljudi ter Grafik party, kjer smo si ob petju, plesu, sprostitvi in uživanju podpisali majice, da jih bomo imeli za spomin na najboljšega maturan’ca. 

Na vrhu Atenske akropole.

A žal se je naš maturan’c počasi bližal koncu. Pravijo, da je vsega lepega enkrat konec, a tukaj tega ne moremo reči. Domov smo namreč odšli s toliko lepimi spomini in doživeli toliko nepozabnih trenutkov, da se bo ta maturan’c  zagotovo vsem tako močno »zasidral v spomin«, da bo ta ostal živ in ga ne bo nikoli konec. Četudi je za nami nekaj neprespanih noči, je bilo vredno vsake minute! Poleg tega smo spletli še močnejše prijateljske vezi, obogatili smo se z novim znanjem in se tako z več kot izpolnjenimi pričakovanji vrnili domov. Pred odhodom namreč nismo povsem vedeli, kaj nas čaka, a smo spoznali, da je vredno čakati na presenečenja, saj se vse razodene ob pravem času. Velikokrat smo negotovi, kaj nam prinaša življenje – a če si ga naredimo tako zabavnega in nepozabnega, kot je bil naš maturan’c … Naj traja večno!

Lara Miklavčič