Španija – Katalonija

ZAKAJ SEM SE ZALJUBIL V KATALONIJO?

Sem človek, ki ljubi poletje. Tisti topel občutek sonca na tvoji koži, ko brezskrbno srkaš svoj koktejl na plaži. Ali pa hladen vetrič ob zgodnjem jutranjem teku ob morski obali. Poletje je pač tisti letni čas, ko se počutim svobodno. In nikjer se ne počuti bolj svobodno kot v Kataloniji. Mogoče me Barcelona in Costa Brava toliko bolj navdušujeta tudi zato, ker sem (to moram priznat) tudi malo »history freak« in me Gaudijeve mojstrovine, gotska četrt in že samo misel na to, kdo vse je pred menoj hodil po teh živahnih ulicah … navdajajo z neko posebno energijo. Katalonija ima neko posebno, malce boemsko dušo. Ob vsakem svojem obisku me je presenetila z nečim novim. Nekoč sem na podeželju užival v najverjetneje najboljši hrani in vinu, ki sem ju kadarkoli okusil na svojih potovanjih (in ja, obdelal sem že kar nekaj koščkov našega planeta). Že večkrat sem zgolj dobro uro vožnje od Barcelone – v katalonski prestolnici zabave Lloret de Maru – premikal meje v razumevanju tega, kaj pomeni res dober žur … In navsezadnje; v Kataloniji – pa naj bo to med svojimi privatnimi obiski zame najlepšega mesta v Evropi; Barcelone ali pa kasnejšimi vodenji skupin na turistničnih potovanjih – sem spoznal nekatere najbolj neverjetne posameznike, ki so tako ali drugače zaznamovali moje življenje. 

#tastetherealfun #mondialtravel

ŠPANIJA ZA MATURANTE?

Španija, še posebej pa Katalonija, nima roka trajanja. Vanjo se lahko zaljubi vsak; tako mladi, kot tisti, ki so mladi zgolj po srcu. Od njene prestolnice Barcelone nas loči 1460 km; kar v praksi pomeni dobrih 18 ur vožnje; vožnje, ki predstavlja posebno doživetje. Predstavljajte si avtobus posameznikov, ki v Katalonijo odhaja z enim samim razlogom; doživeti nekaj, kar jim bo spremenilo življenje. Pot do Katalonije se vije mimo nekaterih zares »filmskih« krajev, ki jih poznamo zgolj iz novic iz sveta glamurja, slave in prestiža. Ste že kdaj sprehodili po ulicah Monaca in Monte Carla; prav tam kjer vsako leto »rohnijo« motorji dirkalnikov formule 1 in tam, kjer se podnevi sprehaja monaški princ Albert II.? Ali pa po stopnicah festivalne dvorane v Cannesu, kjer se vsako leto po rdeči preprogi sprehodi vsa evropska in hollywoodska filmska smetana? In vse to je zgolj uvod v to kar prihaja – uvod v Katalonijo; prežeto z zgodovino, španskim temperamentom in mladostno energijo, ki najbolj izbruhne v največjih diskotekah Barcelone in Coste Brave, kjer razlike ne obstajajo – tam se obenem zabavajo nogometaši Barcelone ter tudi vsi ostali, ne tako znani posamezniki – mi; vsi tisti, ki pač uživamo v vsem tem, kar nam Katalonija ponuja. 

Mladi – maturanti in tisti malce starejši – v Kataloniji po navadi obiščemo vsaj dve »must« točki – Barcelono in Lloret de Mar. Za Slovence je prav slednji skozi leta postal ena izmed najbolj tradicionalnih in najbolj številčnih maturantskih destinacij. V mestu je vse na dosegu roke; vsi bari, klubi ter celo plaža so od hotelov oddaljeni manj 5 minut sproščene maturantske hoje. Ime Costa Brava lahko z razlogom prevedemo v »divja obala«.  S svojimi številnimi botaničnimi vrtovi kaktusov, muzejem provokativnega Salvadorja Dalija ter plažami, ob katerih MyStory na Snapchatu postane pravi »fotopis«, je čez dan pravi raj na zemlji. Zvečer pa … No ja; Lloret de Mar je mesto, kjer Slovenci nikoli ne spimo in kjer imamo prav poseben sloves! 😉 

Sprehod po ulicah slavne »Ramble« ter katalonski ponos – stadion katalonskega velikana FC Barcelone; Camp Nou.

Tudi drugi »must see«, že prej omenjana Barcelona, je del vseh programov maturantskih destinacij. Vožnja mimo slavnega Torre Agbarja in Arene Monumental odpira pogled na eno izmed glavnih znamenitosti Barcelone; slavno Sagrado Famillio, baziliko »ki se topi« oz. največjo stvaritev katalonskega »masterminda« Gaudija, ki je s svojim Parcom Guell, hišama Mila in Battlo ter drugimi stvaritvami, zagotovo pustil največji arhitekturni pečat na mestu. Poleg omenjenega na maturantskem izletu ne boste izpustili niti mavrskega Arc de Triompfa, Place Catalunye in Place Espanye od koder pot vodi na »olimpijski« Montjuic s kompleski iz iger leta 1992; kot češnja na vrhu smetane pa bo na vrsti sprehod po ulicah slavne »Ramble« ter seveda katalonski ponos – stadion katalonskega velikana FC Barcelone; Camp Nou.

Katalonija je tudi dežela s tradicijo in bogato zgodovino. Viteške igre v Torderi s turnirjem, ki spominja na slovenski »večni derbi« ter malce prilagojena oblika španske »sieste« sta dobro spoznanje tega, da je lahko tudi zgodovina zabavna – da lahko na tradicionalno španski način uživamo tudi Slovenci. Za resen žurerski finiš pa je na mestu klub Tropics, klub v pravem pomenu besede. Poznate Cirkus? No, to je njegov starejši brat! 🙂 Predstavljajte si v njem še enega izmed izvajalcev, ki smo jih do danes že pripeljali tja – Zvita Feltna, Umek, Djomla, Kingstoni, Challe Salle in celo popularni Dj duo Vanillaz … Le kaj kaj prinaša prihodnost? 

Žiga L.